Silverskola

Vissa saker är svåra att förklara. Till exempel det faktum att många av våra vackraste ägodelar ofta lever ett undanskymt liv där ingen kan se dem. Varför ligger smycken dolda i ett skrin, istället för att bäras? Och hur kommer det sig att vackra silverbestick ofta bor längst in i den nedersta kökslådan, istället för att ligga på matbordet?

När det gäller silverbesticken kan det bero på att många tror de är svårskötta – och därför har man dem undanstoppade större delen av året.

Vi tänkte därför berätta lite om just skötsel. Sanningen är den att det inte krävs så mycket jobb om du använder dem ofta. Det räcker med lite omtanke.

Använd dem ofta
Ju oftare du använder besticken, desto mindre skötsel behövs. Det är bästa sättet att bevara den härliga lyster som bara äkta silverbestick har.

Diska i maskin
Det går utmärkt att diska dina silverbestick i diskmaskin. Se bara till att de inte står tätt ihop med rostfria bestick. Dina silverbestick kan givetvis diskas för hand med vanligt diskmedel.

Några tips i samband med detta…
• Har du haft en middag och vill diska besticken lite senare, låt dem ligga torrt istället för att blötlägga dem.
• Precis som med glas, är det bra om du torkar besticken efter du diskat dem för att undvika fläckar.

Vad har lutfisk och ägg gemensamt?
Förutom att båda är ett vanligt inslag på julbordet, kan de också orsaka fläckar på silver om de är i kontakt under en längre tid. Har du använt besticken till lutfisk och/eller ägg, diska silvret direkt efter måltiden för att undvika missfärgning.

Förvaring
Om du använder dina silverbestick varje dag går det utmärkt att förvara silvret i din vanliga kökslåda, men se till att de inte blandas med rostfritt. Gummi (snoddar etc) är inte heller silvrets bästa vän, då det kan ge upphov till onödiga fläckar. Om du föredrar att plocka fram silvret då och då, kan du förvara besticken i ett schatull eller i bestickslindor som finns hos din guldsmedsaffär. Förvaras helst på ett mörkt och torrt ställe.

Ett levande material
Silver är en ädelmetall som oxiderar av ljus och luft om det ligger oanvänt en längre tid. Det är inte något farligt, men ser inte så snyggt ut. Att återfå den fina silverlystern är enkelt.
I dag finns det många enkla lösningar till putsning av silverbestick. Du kan få putsmedel i olika varianter hos din guldsmed. Det finns både impregnerade putstrasor, silverputs som spray till stora mängder bestick, traditionell silverputs som pasta och en flaska med doppskål till besticket. Det gör att du enkelt kan välja den lösning som passar dig bäst och uppfyller just dina behov.

Kundservice

Kundservice
+46 16-15 90 90

Återförsäljare login

Få vårt nyhetsbrev

Kontakt

Sverige

Platschef
Jeanette Sigg
+46 16 15 90 22
Lageransvarig
Fredrik Larsson
+46 16 15 90 75
Ekonomiansvarig
Lena Henblad
+46 16 15 90 15
Kundservice
+46 16-15 90 90